за нас кариера контакти портал
bio
биомеда ексклузивно промоции търговски условия продукти
   
 
 
регистрация      забравена парола

Сайтът съдържа секции с ограничен достъп. Моля, регистрирайте се, за да получите пълен достъп до тях.

 
 
 
   
Изчислете вашия индекс на телесна маса BMI
 
 
 
 

  23.02.2016г. Изследване: От 68 болести хомеопатията лекува 0

Резултатите са като при употреба на плацебо

Хомеопатията не лекува, тя не е по-ефективна от приемането на плацебо. До този извод стига проф. Пол Гласио след поредица изследвания.

Вероятно привържениците на този тип лечение ще реагират бурно, а последователите на традиционната медицина ще бъдат доволни, че са се потвърдили техни подозрения.

Ето какво показва проучването. Проф. Пол Гласио, водещ учен в медицинските изследвания от Университета Бонд в Австралия, оглавява работния екип на Съвета за медицински изследвания, който има за задача да разгледа събраните материали и медицински досиета при 176 случая на хомеопатично лечение, за да установи дали то е било ефективно, пише "Индипендънт".

176-те случая на пациенти представят 68 различни заболявания. Изводът - липсват доказателства, че при тези 68 болести хомеопатичното лечение е било по-ефективно от приемането на плацебо. 

Хомеопатията е алтернативна медицина, основана на идеята за разтварянето на вещество във вода. Според Националната здравна служба на Великобритания: Хората, които практикуват хомеопатия вярват, че колкото повече се разтваря дадено вещество във вода, толкова по-голяма е неговата сила да лекува симптомите. Много от хомеопатичните лекарства се състоят от субстанции, които са били разтворени много пъти във вода, докато остава малко или почти нищо от първоначалното вещество.

Според заключенията на екипа "хомеопатията не е постигнала резултати, по-различни, отколкото при приемането на плацебо". Изводът: "Няма надеждни доказателства от проучванията, които да сочат, че хомеопатията е била ефективна при тези болести"

За блога на сп. British Medical Journal  преди дни проф. Гласио допълва:""Като председател на работната група, която изготви този доклад, съм облекчен, че детайлната работа по систематизирането и преценяването на доказателствата, приключи. Когато започнах, отношението ми беше "не знам", бях любопитен дали това лечение наистина дава резултати...но загубих интерес след 176 индивидуални случая, в нито един от които не открихме убедително повлияване по-различно, отколкото може да бъде постигнато при плацебо ефекта". 

"Мога да разбера защо Самуел Ханеман - основателят на хомеопатията - е бил неудовлетворен от състоянието на медицински практики през 18 век като пускането на кръв и се е опитвал да открие алтернатива (Ханеман формулира принципа "Подобното лекува подобно" - б. р.)"., смята ученият. "Предполагам обаче, че той би бил разочарован от колективния провал на хомеопатията да се опита да надгради неговите наистина иновативни открития,", допълва проф. Гласио. Източник: Клуб Z,23.02.2016

 
 

 
20.01.2016г. Европейска електронна професионална карта на квалификациите на фармацевтите

Европейската комисия стартира нова електронна процедура за признаване в рамките на ЕС на квалификациите на професионалистите в пет области: медицински сестри с общ профил, фармацевти, рехабилитатори, брокери на недвижими имоти и планински водачи.  Новата процедура е по-бърза, по-прозрачна и по-лесна от още...


Учени излекуваха диабет чрез диета

Това заболяване се възприема като хронично, но учени установиха, че чрез загуба на тегло болестта може да бъде напълно излекувана Учени от университета в Нюкасъл доказаха, че диабетът, заболяване често причинено от мазнини, натрупани в панкреаса и черния дроб, може да бъде буквално обърнато чрез загубата още...


Австралия изтегли Nurofen – производителят подвежда хората

Австралийски съд разпореди на фармацефтичния гигант Reckitt Benckiser да изтегли от аптеките в страната някои видове от популярното болкоуспокояващо Nurofen. Причината е, че по опаковката на лекарството са били направени потвеждащи твърдения.Компанията беше дадена на съд през март т.г. от австралийска организация още...


 
 
biomeda
 
 
site map
Site privacy statement Make Biomeda 2000 home page Add to favorites
Last update: 23.02.2016 Copyright © 2010 - Biomeda 2000 Ltd. All rights reserved.
 
 
e-business